DIY og Guides

Du kan selv lakere dine møbler

 

Dine møbler vil altid blive slidte efter hverdagens generelle brug, men du kan selv gøre din del til, at dine møbler kan holde i mange år fremover. Ved at lakere dine møbler kan du nemlig forlænge dine møblers levetid, da de derved nemmere afviser støv, snavs og angreb fra råd og mug. Du kan få meget mere information på IDEnyt.dk, hvor man kan læse mere om at lakere sine møbler, således de bliver slidstærke og immune mod angreb fra svampe mm. Her får du en masse gode tips og idéer til, hvordan man får succes med at lakere sine egne møbler.Det er vigtigt, at man stryger lakken på i én retning – og med årerne i træet.

Fordele ved at lakere sine møbler

Lakér dine møbler, så de bliver slidstærke, da møbler holder meget længere med en god gang lak, men det kræver forarbejde, masser af lag, rigtig tykkelse på lakken, gode pensler, intet støv og så et håndelag, der får lakken til at lægge sig i lag uden striber og bobler.

Vælg alkydlak til bordpladen og hoveddøren, da bordpladen, møblerne og hoveddøren skal for det meste have alkydlak i en god lagtykkelse, som du lægger på med en lakpensel. Til gulve skal du i gang med rondelsliber og støvsuger, og her er en god bred rulle et godt valg, når lakken skal på. Vask med trærens og husk at bruge trærens – ikke grundrengøring. Hvis lakken er slidt igennem mange steder, er det tid til at slibe helt ned.

Slib med fint sandpapir, og husk at mindre overflader på møbler og borde slibes med sandpapir på klods, evt. rystepudser. Alt støv skal væk! Støvsug det, du vil lakere, og omgivelserne. Tør efter med en hårdt opvredet mikrofiberklud. Alt skidt skal ud af lakken. Indtørret lak fra bøtten og støv og skidt, der er kommet flyvende, skal væk.

Derfor bør du, hver gang du lakerer, si lakken igennem en nylonstrømpe (den er fnugfri) eller en metalsi og ned i en helt ren bøtte. Husk at tjekke pensel/rulle for støv og skidt. Og undgå tøj, der kan fnugge!

Så let er det at lakere

  • Læg lakken på i så tykt et lag, at den kan flyde sammen og blive jævn. Stryg kun i én retning – og med årerne i træet.
  • Lak skal have lang tørretid for at kunne nå at flyde sammen, derfor skal temperaturen helst være under 18 grader.
  • Undgå gennemtræk, det får lakken til at tørre for hurtigt.
  • Lakken skal tørre, da der vil altid danne sig bobler i lakken, når du pensler eller ruller den på.
  • Vær opmærksom på, at de kan nå at sprænge, før lakken tørrer.
  • Hvis laklaget er for tykt, eller hvis lakken tørrer for hurtigt, står boblerne som små kratere i lakkens overflade.
  • Flere lag lak er nødvendigt, og otte lag giver en superblank overflade, men som regel kan du klare dig med tre-fire lag.
  • Slib mellem hvert lag lak, og lad hvert lag tørre efter lakproducentens anvisning.
  • Brug mat lak til det øverste lag, da man så undgår mælkehvidt skær, når du bruger mat lak.
  • Mal de nederste lag med en høj glans, og lad kun det øverste lag være mat lak.