Antik jul

Antik julepynt

Antik julepynt- kan man det?

Hvor køber man julepynt, som bevarer julens traditioner. Som ikke er indhyllet i plastik og kunstige amerikanske detaljer. Er det muligt at købe julehjerter, julekugler, guirlander, nisser og pynt som er 100 % antikt? Jeg har kigget nærmere på muligheden. Så er du klar til at pynte dit juletræ op efter alle de traditionelle idéer, så læs videre her.

Bedstemors og oldemors samling

Jeg elsker at gå på udkig i de ældres samlinger. Der er julepynt, der virkelig oser af traditioner og så er det jo sjovt at tænke på, at de har siddet med forventningsfulde øjne og kigget på juletræ og julepynt, da de var børn. Jul er nemlig så meget andet end mad og gaver, det er også historier, traditioner og en masse hyggelige minder.

Tradition

Juletræet blev tændt for første gang i Danmark i 1808 på et gods i Sydsjælland. Herefter fortælles det at julens blev spredt fra Sydsjælland og op langs Sjælland til København og øvrige dele af landet. Man regner med at de fleste i Danmark kendte til og brugte juletræet i 1910. Julepynten og juletræet var meget forskelligt fra arbejderfamilie til direktør. Julepynt bestod ikke kun af pynt, men også forskellige sukkerlækkerier og æbler.

Julekugler og nisser

Her er nogle eksempler på julepynt fra de gode gamle dage:

  • Nisser i vat fra 1900 tallet
  • Julepynt lavet af papir og glanspapir fx julepiger
  • Papirroser og flettede hjerter
  • Guirlander klippet som fiskenet i silkepapir
  • Kræmmerhuse
  • Flag
  • En nisse til toppen af træet var anvendt før i tiden

Antik julepynt kan lade sig gøre

Der er ingen grund til at opgive håbet. Det kan sagtens lade sig gøre at pynte juletræet efter de gode gamle traditioner. Hvis dine bedsteforældre ikke har gemt noget julepynt er der masser at få blandt antikviteter rundt omkring i landet.

Læs mere om antikke møbler og indretning her.