DIY og Guides

Du kan selv lave afsyrede møbler

 

For få år siden var det vildt populært at have afsyrede møbler. Men tendensen har åbenbart ændret sig, så nu vil danskerne gerne have farver på døre, vinduer og møbler. Det fremgår i en udførlig reportage om afsyrede møbler, som man kan læse på Bolius.dk. I mange år var det moderne at have det rå træværk omkring sig i boligen, idet man afsyrede alle møbler og døre, dørkarme, vinduer og andre steder med træværk, som havde mange lag af tapet og maling. Man kan selv afsyre træværket ved at først vaske det i en opløsning med base, dvs. kaustisk soda, hvorefter maling og tapetklister løsnes, og man efterbehandler med eddikesyre. Husk altid at opløse det i varmt vand og brug altid gummihandsker, da der er tale om meget ætsende materialer, som du kan komme til skade ved at få på din hud.

 

1980´erne var tiden for de afsyrede møbler

 

Døre og dørkarme. Spisestue- og soveværelsesmøblementer. Karlekammerskabe og chatoller. Alt blev afsyret i 1980’erne. Malede møbler skulle afsyres dengang. – Derudover opkøbte vi også møbler, afsyrede dem og solgte dem igen. For det var stort set alle typer møbler, folk gerne ville have afsyret. Mange kom med hele spisestuemøblementer og soveværelsesmøblementer, fortæller Vibeke Svendsen, der sammen med sin mand Chris Svendsen er indehaver af Kalhave Antik i Uldum. Mange havde malet alt i 1970’erne – fra dørkarme til møbler – i skarpe farver som gul og grøn. Formentlig fordi det var en nem måde at shine ting op på og dække fejl og mangler. Men pludselig ville folk have det hele råt i stedet.

 

Tyskland var også vild med afsyrede møbler

 

Det var ikke kun danskerne, der var vilde med de afsyrede møbler og fyldte deres hjem med dem. Også tyskerne ville have dem. Faktisk er det misvisende, når man siger, at man ”afsyrer” møbler. For man bruger en base til at få maling af møbler og komme ned til det oprindelige træ, så det burde hedde ”at afbase” møbler. – I midten af 1980’erne tog vi meget på antikvitetsudstillinger, og her kom tyskerne og så de afsyrede møbler, vi lavede, og så var de solgt til stanglakrids. Så vi fik gode, faste kunder, så rigtig mange af vores afsyrede møbler røg til Tyskland. Vi havde også mange kolleger, der afsyrede møbler og solgte dem til Tyskland, siger Vibeke Svendsen. De afsyrede møbler har dog været på retræte de sidste 15 år. Tyskerne begyndte at købe deres møbler i Østtyskland efter murens fald. Og danskerne fulgte andre trends. – Afsyrede møbler startede i 1970’erne, toppede i 1980’erne og døde i 00’erne, konstaterer livsstilsekspert Niels Folmann.

 

Ikke hot med afsyrede møbler længere

 

Kuno Bonne, håndværker og stifter af sitet Handyman.dk, får heller ikke længere så mange spørgsmål om, hvordan man selv afsyrer sine møbler. – Min fornemmelse er, at afsyrede møbler ikke længere er superhot. Og selv om tendensen igen går lidt fra de malede møbler, kommer vi nok ikke til igen at se, at alt skal afsyres. Men folk vil gerne have enkelte elementer i råt træ, så de kan mikse det gammeldags og romantiske med moderne design og arkitektoniske hårde streger, siger han.