DIY og Guides

Sådan forvandler du et røg-hjem til et røgfrit hjem

Kender du det der med at træde ind i et hjem og med det samme kunne lugte, at der bor eller har boet rygere? Er du heller ikke en fan heraf, findes der råd. I dag er det populært at indrette med smukke, antikke møbler, der igennem generationer har indgået som en del af folks indretning i forskellige hjem. Antikke møbler kan være mere skrøbelige over for ekstern påvirkning, og et eksempel herpå kunne være rygning i hjemmet. For at undgå at dine møbler mister værdi, eller at du skader dem ubevidst, kan du med fordel læse med her og blive klogere på, hvad du kan gøre selv.

Er du ryger i eget hjem?

Er du ryger, og har du ikke tænkt dig at give slip på denne vane foreløbig, er det måske på tide at overveje andre muligheder, hvis du vil beskytte dine møbler og bolig. Har du prøvet at ryge e-cigaretter?

E-cigaretter udskiller ikke den tobakslugt, man kender fra almindelige cigaretter, og at ryge dem vil derfor ikke kunne skade dine møbler eller din bolig. E-cigaretter frigiver vanddamp og duften fra en eventuel smagstilsætter, der kan være en frugtsmag af en eller anden slags. Hvis du skifter over til at ryge e-cigaretter, når du er indendøre, kan du være med til at opretholde den værdi, dine møbler måtte have, og du taber helt konkret ikke penge på dem ved et eventuelt videresalg.

Find kilden bag miseren

Er skaden sket, og er du i færd med at overtage et hjem, hvor der er blevet røget? Start med at finde ud af, om duften sidder i møblerne i tilfælde af, at du måtte få disse med i salget. Møbler er lavet af organiske materialer, og de vil bære duften af røg i rigtig lang tid. Sørg for at skille dig af med disse møbler – det vil være step nummer ét til et velduftende hjem. Prøv også at finde ud af, om der har været bestemte steder, de forrige ejere særligt har røget, da du vil kunne forhindre, at duften vil sprede sig, hvis du ved, hvorfra den kommer.

Maling redder en del

Det vigtigste, du kan gøre for at forhindre, at dit hjem vil lugte af røg for evigt, er at male det. Giv væggene en god gang blokerende hvid maling, der forhindrer duft-partiklerne i at trænge igennem og forårsage røgluft. Der findes forskellige typer maling, og det, du kan gøre smart i at gøre, er at forhøre dig med din lokale maler og spørge vedkommende, om de har en maling liggende, der forhindrer lugt i at trænge igennem.

Ud over at en god gang maling forhindrer lugt i at trænge igennem, giver det også boligen et helt nyt, friskt shine, og det vil skabe en kæmpe forandring sammenlignet med eventuelle gule vægge, der bærer præg af nikotinens misfarvning.

Tricket, der fikser det meste

Du har sikkert tænkt tanken allerede, men enhver madlugt, lugt af opkast, eller lugt af øl og fest kan slippe ud med 10-15 minutters udluftning. Udluftning er utrolig godt for mange ting og ikke mindst for indeklimaet. Med frisk luft i hjemmet er det bevist, at man sover bedre, og ens radiatorer eller anden opvarmning har lettere ved at udnytte frisk luft i stedet for “gammel luft” med få iltpartikler.

Når du lufter ud i hjemmet, vil du også kunne afvikle noget af den dårlige lugt, der sidder i den gamle luft, som de forrige ejere har boet i, og her vil en stor del af arbejdet ligge – udluft konstant, og du vil mindske røglugten i hjemmet.

Undersøg sagen nærmere

Sidste ting, du kan gøre for at afhjælpe dårlig lugt eller røglugt, er at benytte dig af produkter, der er specialiseret til at afhjælpe netop det. Der findes både produkter, der kan hjælpe mod lugt i tekstiler – møbler, tøj og andet – og produkter, der kan hjælpe på lugt i luften.

Sørg for at spørge dig til råds hos andre, der har erfaring med at forvandle rygerhjem til røgfrie hjem eller undersøg sagen nærmere på egen hånd på nettet. Det er klart, at der selvfølgelig kan være tilfælde, hvor du måske skal indse, at det ikke er muligt at få lugten til at forsvinde, selvom det kan være enormt frustrerende. Hvis du – før købet af boligen – vurderer, at det står til at redde, vil din lugtesans sandsynligvis ikke svigte dig. Er røglugten ikke overmandende, kan der helt klart være chance for, at du kan redde drømmehjemmet.