DIY og Guides

Skab mere lys og luft i din bolig med disse simple tricks

En lys bolig er som regel lig med en lækker bolig. Hvis man har hang til antikke ting og retro-fund, ved man også, at det er en god idé at have en lækker, lys bolig, så man undgår, at det kommer til at se voldsomt ud. I det hele taget er en lys bolig et godt udgangspunkt for alle typer af indretninger, men når man har et begrænset antal af vinduer, kan det være svært at skabe mere lys.

Her i artiklen giver dig nogle gode råd til, hvordan du kan indrette dig, så du skaber mere lys i din bolig.

Hold dig til lyse gardiner

Generelt er det en god idé at holde sig til lysere nuancer i din bolig, hvis du gerne vil skabe mere lys. Sørg derfor for, at dine gardiner er lyse og luftige – på den måde virker rummet større, og de lyse gardiner lader lyset trænge ind i din bolig. Også når du har brug for privatliv, er det med lyse gardiner stadig muligt, at det naturlige lys kan trænge ind.

Hvis du har mulighed for at, kan du eventuelt overveje at få opsat en altan. På den måde kan du få endnu mere lys ind i din bolig, simpelthen fordi der er større facader med vinduer, hvor solen kan trænge ind.

Mal i lyse farver

Mal vægge og lofter i lyse farver. De lyse farver reflekterer mere lys og øger lysets styrke i modsætning til mørke overflader, som blot suger lyset. Ligeledes har farverne på dine møbler betydning for, hvor lyst der er i rummet.

Vil du gerne have mulighed for spraglede møbler, eller lækre antikke teak-møbler, kan du overveje at male dit gulv hvidt. Har du trægulve, kan det give både mere lys og et mere moderne udtryk med hvide gulve. Ligeledes har du mere spillerum i din indretning, fordi det hvide gulv giver et dejligt lyst og neutralt udgangspunkt.

Indret dig med spejle

Det lyder måske lidt fjollet, men ikke nok med at spejle reflekterer lys, så giver de også et indtryk af mere plads. Det er derfor en oplagt løsning for dig der mangler både lys og plads.

Spejlene reflekterer det naturlige lys, så lyset har mulighed for at nå steder hen, hvor det normalt ikke kommer i din bolig.

Koncentreret lys er som solskin

Lys betyder meget for oplevelsen af rum og stemningen i dit hjem, og derfor er det ikke kun vigtigt at tænke på det naturlige lys – det er ligeledes vigtigt at tænke på lamper i din bolig. I Danmark er vinteren lang og mørk, så det er en god idé at sørge for, at du har mulighed for at skabe lækkert lys i din bolig.

Sørg derfor for, at der er et behageligt lys:

  • Ved spisebordet, så der er “solskin” på maden og til eventuelle andre projekter, der foregår ved spisebordet. Her er det godt med et koncentreret lys
  • På badeværelset og ved badeværelsesspejlet. Her er det godt med et diffust lys, der lyser op på ansigt ud fra væggen
  • Til malerier, kunst og andre nipsgenstande, her kan du bruge spots, så man kan se de fine ting
  • Til hjemmekontoret. Her kan du med fordel anvende et koldere lys
  • I køkkenet, hvor du oplever en større glæde ved madlavningen, hvis du har en god og direkte belysning

Indret dig minimalistisk

En måde, hvorpå du kan snyde dig til mere plads og lys, er ved at tænke nøje over, hvilke møbler og genstande, du vælger at indrette din bolig med. Tænk generelt i lyse farver, og lad dig inspirere af den skandinaviske minimalisme, når det kommer til indretningsstilen.

Ved at have færre, velvalgte møbler skaber du en illusion af mere plads, luft og lys. Sørg for at have nogle tomme arealer, så der er luft i boligen. Tænk derudover på, om møblerne ser tunge ud – vælg generelt møbler med tynde ben, som er hævet en anelse fra gulvet – det giver en illusion om mere plads. Samtidig får du en lethed i din bolig.

Hold vindueskarmen fri

Denne her giver næsten sig selv, men jo flere ting du har i den vindueskarm, jo mindre lys kommer der ind – sørg derfor for at folde din vindueskarm fri for nips, potteplanter og så videre.