Antikvitetsguiden DIY og Guides

Sådan giver du nyt liv til dine antikviteter

 

Mennesker vurderer antikviteter meget forskelligt, og det der for nogen anses for at være noget gammelt bras kan være guld værd for andre. Derfor kan man stadig finde masser af gode fund på loppemarkeder, dødsboer, auktioner, garagesalg samt i brugtmarkederne, idet mange har en anden opfattelse af tingenes værdi.

Der er simpelthen mode i antikviteter, fordi det skifter efter de stilarter og tidsperioder, der er mest populære. Antikviteter eviggyldige på grund af deres historie, og derfor er mange ting i dag langt mere værd, end da de blev fremstillet.

Mange placerer blot sine antikviteter et sted, hvor de får lov til at stå uberørt, således de efter mange år sikkert har brug for korrekt pleje og vedligeholdelse, så de kan holde i mange år fremover og være til gavn og glæde for ejerne af antikviteterne. Her kommer nogle universale og nemme gode råd og tips til korrekt pleje af de mest normale antikviteter, som i mange tilfælde består af møbler.

 

Korrekt møbelpleje

Man kan faktisk med kun en smule manuelt arbejde og små udgifter få fortidens glans frem på dine gamle møbler, således de opnår nyt liv og pragt. Mange antikke møbler er fremstillet af træ, hvis overflade er én af disse typer:

  • Poleret træ
  • Afsyret træ
  • Teak
  • Mahogni
  • Palisander
  • Eg

Træ er et levende materiale i forhold til de moderne døde materialer såsom stål og plastik, så derfor kræver træ en form for vedligeholdelse og overfladebehandling. Stål og plastik kræver kun lidt rengøring, så de er nemmere at vedligeholde, men de rummer til gengæld heller ikke så megen sjæl som de unikke træsorter.

Alle typer træ kræver pleje og polering, således de ikke mister deres glans, og det gælder også de hårde træsorter som mahogni og teak. Efter nogle år uden pleje og polering vil et træmøbel ofte virke træt og livløst uden glød, og måske skal møblet poleres om af en fagmand, hvilket nemt kan koste en mindre formue.

Med disse tips kan man selv nemt klare opgaven, og det går især ud på at blande hvid vaselineolie med terpentin i blandingsforholdet 1:1, men hvis der er tale om et lakeret møbel, bør man anvende en lidt højere andel terpentin. Man skal før poleringen rengøre møblet for snavs og indtørret tobaksrøg, der ofte sidder i et tykt lag overalt på møblet. De nævnte træsorter vil nemt kunne få nyt liv med denne simple olieblanding.

 

Selve poleringsprocessen

Man skal anvende enten en blød klud eller en forstøverflaske til påsmøringen af olieblandingen. Man vil blive forbavset over, hvor meget møblet kan absorbere af denne olieblanding, så man skal smøre rigeligt på møblet. Man kan ikke påsmøre for meget, idet træet automatisk kun suger den nødvendige mængde olie, og man bør lade møblet hvile et par timer efter påsmøringen.

Efter hvileperioden gentager man påsmøringsprocessen, og man vil ofte bemærke, møblet har suget mere olie på visse områder på møblet, men man skal igen påsmøre blandingen på alle møblets områder. Nu skal man lade møblet stå og trække natten over, og dagen efter kan man så polere alt det overskydende olie væk med en blød klud. Dette var nemt og effektivt, idet man nu vil kunne se en mirakuløs forandring af møblet, der vil stråle som nyt.

Er der tale om et afsyret fyrretræsmøbel, er det bedre at påsmøre en blanding bestående af voks eller linolie, men man bør først afvaske den oprindelige belægning på møblet. Dette kræver lidt knofedt, idet man bør anvende en klud opblødt i salmiakspiritus eller terpentin.

Man finder ofte ud af, møbler fremstillet i teak og palisander ikke suger så meget olie som andre træsorter, så disse kan man nemmere overfladebehandle med en let aftørring af en olievædet klud. Hvis man er i tvivl om møblet bør man konsultere en fagmand før behandlingen, men i mange tilfælde kan man altså selv give nyt liv til sine antikke møbler.