Møbler og indretning

AJ produkter giver anerkendt stil

AJ produkter er en generel betegnelse for de produkter, som Danmarks mest kendte møbeldesigner og arkitekt Arne Jacobsen fremstillede. Han skabte især stole og lamper, der både var yderst komfortable, men også i en unik udformning, der siden gjorde ham verdensberømt. Hans stil og design kan bedst beskrives ved en fortolkning af funktionalismen med dens geometriske linjer og hvide flader, der smukt brydes af en organisk form, der tydeligt ses i eksempelvis Svanen, Oksen eller Ægget, der alle er klassiske lænestole.

Kort sagt kan man anvende AJ produkter både i det private hjem men også advokater, læger og offentlige kontorer har tit AJ produkter som en del af deres stil og møblement, da dette vidner om en smuk, tidløs og anerkendt stil, der kan anvendes alle steder.

Arkitekten Arne Jacobsen

Arne Jacobsen blev født i 1902, og han blev senere kendt overalt i verden for hans møbeldesign og arkitektur. Han blev uddannet på Kunstakademiets Arkitektskole, og her mødte han mange af hans senere kollegaer, der omfatter møbeldesignerne Hans Wegner og Børge Mogensen. Arne Jacobsen blev anerkendt som en dygtig kunstner helt tilbage i 1929, hvor han vandt en konkurrence med forslaget om designet til Fremtidens Hus. Han fik siden mange store ordrer til design og indretning blandt andet på:

  • Bellavista i Klampenborg.
  • SAS hotellet i København.
  • St. Catherines College i England.
  • Rådhuset i Aarhus.

Årsagen til hans anerkendelse og succes skyldes hovedsageligt den måde, som tingene gik op i en højere enhed, idet der både var et praktisk design med en utrolig sans for detaljer ned i selv de mindste enheder. Eksempelvis fik han stor succes med en række elegante lamper, der havde en asymmetrisk skærmform, der gjorde det muligt at fokusere lyset i den retning, hvor der er brug for det og uden at forstyrre sidemanden. Hullet i midten af lampens tunge stabiliserende fod blev skabt med henblik på at kunne anvendes til et askebæger.

Hvor kan man købe AJ produkter?

Der produceres ikke særligt mange nye AJ produkter i dag, så derfor eksisterer der en temmelig stor international efterspørgsel på AJ produkter, men alligevel kan man finde visse brugte effekter på den blå avis eller i andre brugtmarkeder. Man finder det største udvalg af AJ produkter på Lauritz.com, da man her netop har specialiseret sig i at afsætte møbler og andre brugte genstande på en online auktion.

På auktionssiden finder man både en beskrivelse samt en vurdering af genstandene, og AJ produkter koster generelt mange tusinde kr., men alligevel kan det være en glimrende investering, da genstandene ofte stiger i værdi med korrekt vedligeholdelse, og samtidig kan de jo anvendes som både brugsgenstande samt som kunstgenstande.