Inspiration

Masser af plads til de antikke møbler

Mange elsker at vise de fine antikke møbler frem til venner og familie samt andre interesserede. Et af de største problemer er desværre, at man ikke har meget plads i boligen til de fine møbler, som ofte bliver stuvet af vejen, idet man mest anvender det almindelige spisebord medstole. Husleje er jo en stor udgift, og opvarmning er også påkrævet, så vi ved jo alle, at hver kvadratmeter i boligen koster, så plads er overalt blevet en mangelvare. Men visse velhavende personer har plads nok til det hele. Her kan du få inspiration til, hvordan man også kan indrette sit hjem, når man har mange antikke møbler, idet auktionsejeren Peter Holm-Rasmussen her fortæller om sit eget hjem, og hvordan han har brugt sin plads i hans store hjem. Hele hans spændende beretning om sin boligindretning kan du se på siden livsstil.guide.dk.

 

Brug for plads til sine antikke ting

 

Han har jo en lidenskabelig interesse for historie og gamle ting, og dette kræver altså plads. Han er auktionsejer af ikke mindre end to auktioner, nemlig en i Ilbro ved Hjørring og en i Aalborg. »Da jeg som ung boede i Aalborg, havde jeg et hus med nogle og tyve værelser, og senere på herregården Odden var der også rigeligt med plads. Det var der også brug for.

 

Masser af plads på herregården

 

En smilende Peter Holm-Rasmussen beretter: »Det var nok ikke så velovervejet, men da en af mine kunder, som boede på Odden, en dag spurgte, om jeg kunne tænke mig at købe en herregård, ja, så var jeg ude at se på den og faldt for den. Det var lidt spontant, men jeg havde den i seks år. Den passede så godt til mine møbler og gamle ting, men den var jo stor og også dyr at vedligeholde. Så jeg besluttede at sælge den og købe både villaen og den gamle mejeribygning i Ilbro, hvor jeg igennem 10 år havde lejet lokaler til mine auktioner. Måske kunne man tænke sig, at behovet for kønne gamle ting ville blive dækket, når man som Peter Holm-Rasmussen arbejder med antikviteter, kunst og design hver eneste dag og er omgivet af møbler og porcelæn, kuriositeter, tæpper og den meget brede gruppe genstande, der kommer ind under begrebet varia. Ordet varia kan være bredt betegnende for hvad som helst, men selv om de mange effekter fylder en stor del af hverdagen i bogstavelig forstand, fortsætter glæden for gamle ting ind gennem de franske glasdøre til privatboligens højloftede spisestue og videre ind gennem hele det gennemrestaurerede og stilsikkert indrettede hus, hvor kunstgenstande og møbler svarer til hinanden og er med til at gøre interiørerne harmoniske.

Højt til loftet og god plads til albuerne

 

»Det med en højloftet spisestue holder jeg meget af; det giver en god rumfornemmelse. I mejeriets tid var der garage – der stod vist også en dampmaskine. Tøndehvælvsloftet stammer i hvert fald fra dengang, og det hele er bygget sammen af flere huse, hvoraf det ældste er fra 1892,« forklarer Peter Holm-Rasmussen. »Der behøver ikke at være højt til loftet i køkken og opholdsstuer, men i en spisestue, synes jeg, passer det så godt. Ligesom der også skal være god plads til albuerne – det er rart, når man sidder og spiser. Jeg kan godt lide at dække med ens service og stole til alle kuverter. Det ser nu så pænt ud. Når vi er mange, trækkes bordet ud til 24 – eller jeg dækker ved flere mindre borde, og så skifter jeg de højryggede stole ud med lette empirestole.«