DIY og Guides

Sådan bør man male sine møbler

 

I denne artikel vil jeg lære dig, hvordan du kan give dine gamle møbler et nyt liv, idet du blotved at slibe og male dine gamle møbler, så kan du få dem til at fremstå som helt nye og stilfulde møbler. Du får her en komplet guide i gør-det-selv indenfor at male sine egne møbler. Jeg fandt inspiration til at male sine egne møbler i en artikel i IDEnyt.

Sådan bør man male sine møbler

Du behøves ikke være udlært i malerbranchen for selv at kunne male dine egne møbler. Her får du tips og trick, som kan give dine møbler et nyt liv i din bolig. Malerester i stærke farver kan bruges til at male dine møbler – giv stolen nyt betræk eller sæt tapet i skabet – få alle de gode tips til istandsættelse af dine gamle møbler.

Lær at male dine møbler i flotte farver

Ved hjælp af maling og et par fif kan de gamle træmøbler forvandles til et friskt indslag i boligen. Vi har fundet en hvidmalet stol, et gammelt køkkenskab og et lille lampebord, som har fået en make over. Ofte maler vi de gamle møbler hvide, men det giver en helt anden og mere nutidig effekt, hvis man tør bruge lidt farver, som vi har gjort her.

Lampebordet – sådan gjorde vi

Vi har brugt hobbylak på terpentinbasis, der kan købes i små bøtter. De er rigtig gode, når man skal bruge mange forskellige farver. Hobbylakken har høj glans, så resultatet bliver utrolig flot og skinnende. Du skal blot være opmærksom på, at det er svært at male med højglansmaling og pensel. Alle ujævnheder ses let.

Effektfulde striber

Forarbejdet er vigtigt, når du skal male dit bord. Bordpladen skal være helt ren og glat, og en let slibning imellem hvert lag maling er nødvendig. Bordet blev først malet sort. Efter tørring kom striberne til. De laves med malertape. Sæt tapen på bordet, der hvor du vil have striben. Det ser godt ud, hvis striberne har forskellige bredder.

Nyt betræk til stolen

Den hvide stol var lidt kedelig. Den blev forvandlet med nyt betræk. Du skal bruge en kraftig hæfteklamme-pistol og noget spændende stof. Løsn sædet og montér betrækket oven på det gamle med hæfteklammer. Husk at strække stoffet godt, så det ligger helt glat.

Flere tips om at male

 • Hvis du maler med højglansmaling, så slib let imellem hvert lag.
 • Vælg typen af maling ud fra møb-lets beskaffenhed og det, du skal bruge det til.
 • Jo højere glans du vælger, jo mere slidstærk er malingen.
 • Det flotteste resultat fås med en fin rulle.
 • Du skal kun bruge en pensel, der hvor du ikke kan komme til med en rulle.
 • Hvis du ikke har stor erfaring i at ombetrække møbler, så undgå at vælge stribede tekstiler.

Effekter

 • Mal striber på bordet, kommoden eller stolen.
 • Skift betrækket på sto­len ud med noget mere farverigt.
 • Brug tapetrester til fx en bagbeklædning i et skab eller tapetsér det udvendige af lågen.
 • Brug wallstickers som en sød og sjov effekt på et malet møbel.
 • Der fås også små mønsterruller til maling.