Køb af antikviteter

Vil du være antikvitetshandler?

 

Denne artikel fokuserer på at give et portræt af livet som antikvitetshandler, som måske kan blive din fremtidige karriere. Det er jo en branche, som kræver meget erfaring og behandling af mange oplysninger, som i dag let kan indsamles ved hjælp af internet mm. Men stadig kræves der en lynsnar hjerne, som effektivt, hurtigt og objektivt kan behandle alle de nødvendige baggrundsoplysninger om antikviteter, så du kommer ikke sovende til at blive en succesfuld antikvitetshandler.

Portræt af en erfaren antikvitetshandler

Læs i avisen Stiften.dk om et portræt af antikvitetshandler Niels Jørgen Andreasen fra Aarhus, som har været på banen i mere end 40 år. Han har arbejdet som antikvitetshandler i butikken Pegasus Kunst- & Antikvitetshandel på Oddervej 168 i Højbjerg og Andreasen Art ApS, ligeledes Oddervej 168, hvor han sælger og formidler moderne kunst. Desuden har han satellitforretningen P II i Horsensgade 19, Aarhus C, med antik, kunst og design.

Han lavede sin første kunsthandel som 18-årig, og mandag 9. juni rundede han sit 40-års jubilæum i branchen. Jubilæet fejrer han i Pegasus lørdag 14. juni i forbindelse med en ferniseringen af en separatudstilling med nye værker af Lis Zwick fra Drakabygget i Sverige – »I den syvende himmel«. Niels Jørgen Andreasen begyndte som ung at købe antikviteter og ældre møbler op til istandsættelse sammen med sin far. I 1976 oprettede de sammen et familieanpartsselskab og etablerede en forretning i Kattrup gl. Skole ved Hovedgaard.

Et par år senere oprettede han en filial af forretningen i Studsgade 16-18 i Aarhus, hvortil han var flyttet i 1975, da han begyndte at studere på Aarhus Universitet. Det blev til en cand. mag. i historie, kunsthistorie, hvorefter han fungerede som underviser og arkivar. I 1985 etablerede han galleriet Art Gallery i Banegårdgade 12, Aarhus.

Landets største auktionshuse

I mere end 18 år har han været leder, konsulent, agent og auktionarius ved nogle af landets største auktionshuse. I 1985 fik han ansættelse ved Auktionshuset Nellemann & Thomsen, Aarhus, for i 1986 at blive leder af kunstafdelingen. Senere blev han medejer. I år 2000 solgtes auktionshuset til Crafoord i Sverige, og han blev også ansvarlig leder af kunstafdelingen i Crafoord, Nellemann & Thomsens afdeling i Bredgade, København. Han opsagde i 2001 sin stilling, fordi han havde fået tilbudt en stilling som vurderingschef hos Bruun Rasmussens Auktioner.

 

Opdagede forfalskning

Under auktionsarbejdet henledte han som den første politiets opmærksomhed på mulig kunstforfalskning, der udmundende i en storstilet international sag om kunstforfalskning af kendte danske kunstneres værker. Han har desuden været formidler af talrige salg til danske museer – og store private samlinger af antikviteter og ældre kunst. En sag om et enkelt maleri sendte ved årtusindskiftet Niels Jørgen Andreasen på en syv år lang nedtur. Han opdagede ikke, at det var malet af en kendt guldaldermaler, J. C. Dahl, og var 100 gange mere værd, end han som auktionshusets ekspert vurderede det til. Efter en langvarig tur i mediemøllen fik han dog sit navn renset – malerens signatur kom nemlig først for en dag efter en restaurering af billedet og kunne altså ikke ses før da.