Møbler og indretning

Antikke lamper kan være en god investering

En gang imellem får du brug for at anskaffe dig nye lamper til hjemmet, og så bør du lige indhente inspiration, før du køber en tilfældig lampe i en lampebutik. For det samme beløb som en ny moderne lampe koster, kan du nemlig finde antikke lamper et kendt design i en tidløs stil, hvis du ser på brugtmarkedet.

Skal du købe en ny designerlampe, så skal du af med mange tusinde kroner, hvorimod du ofte kan finde flotte og unikke antikke lamper til overkommelige priser, hvis du ser dig godt for. Hvis du falder over brugte designerlamper, så kan disse være en glimrende investering, da denne type lamper stiger i pris år for år. Du får dermed masser af fordele, hvis du køber de rette antikke lamper, da du dermed får:

  • En flot belysning.
  • En enestående kunstgenstand i dit hjem.
  • Bedre stil i hjemmet.
  • En god investering.

Typer af lamper

Overordnet set kan lamper inddeles i disse fire forskellige kategorier:

  1. Gulvlamper/standerlamper
  2. Bordlamper
  3. Vægmonterede lamper
  4. Hængelamper/pendler

Vi har anvendt lamper i mere end 100 år, og lampens funktion er netop at udsende lyset fra den elektriske pære på en sådan måde, at lyset ikke blænder for meget men alligevel kan oplyse området omkring lampen. En simpel og billig men udmærket lampe er rispapir modellen, der består en pære monteret inderst i en kugle fremstillet af tyndt papir.

For nylig er der kommet nye varianter af rispapirlampen på markedet, hvor der er limet fjer på overfladen, da disse også skærmer for det kraftige lys. Danmark har faktisk midt i de 20. århundrede frembragt flere verdensberømte lampedesignere, der alle skabte unikke modeller af lamper, der nu elskes overalt i verden på grund af deres eksklusive og tidløse stil.

De mest kendte designere på området er Verner Panton, Poul Henningsen samt Arne Jacobsen, og de fik især succes med deres lampedesign med indbyggede reflektorer, der effektivt reflekterer lyset, så det udbredes blødt og jævnt i alle retninger.

Hovedparten af disse antikke lamper produceres ikke længere, så derfor er der stor efterspørgsel på disse modeller på brugtmarkedet, hvilket er med til at presse priserne op på grund af det lille udbud. Du kan derfor roligt regne med, at en fornuftig investering i antikke lamper i et anerkendt design faktisk vil stige støt og roligt i pris fremover og dermed være en god investering.

Find brugte lamper på nettet

Du kan muligvis finde gode antikke lamper på både loppemarkeder, antikvitetsforretning eller i den blå avis, men du finder uden tvivl det største udvalg af antikke lamper hos auktionshuset Lauritz.com, der har specialiseret sig i formidling af ældre og sjældne genstande. Her kan du nemt og hurtigt finde flotte antikke lamper i forskellige typer designs, og du kan afgive et bud på dine foretrukne modeller.