Møbler og indretning

Bo flot – også selvom du har kat

Vi elsker katte, men nogle gange kan det være noget af en mundfuld at være katteejer – specielt hvis du gerne vil bo i et flot, rent og lækkert hjem. Kattehår sætter sig i tøjet, måske din yndlingssofa har lidt et knæk under kattens klør, og kattebakken trænger måske til at blive udskiftet til en mere praktisk udgave, der kan skjule diverse efterladenskaber.

Vi er store fans af katte, men vi er også kæmpe fans af at bo smukt. Vi har derfor samlet nogle råde råd, som kan gøre det nemmere for dig at holde kat og på samme tid holde boligen flot.

Steriliseret eller kastreret kat?

Det lyder måske ikke som noget, der som sådan har indflydelse på din bolig – men tro det eller ej – så er det ikke helt irrelevant. Du kan nemlig opleve flere forskellige gener ved din kat, hvis ikke den neutraliseres. Med mindre du vil bruge din kat til avl, gør du absolut ikke din kat nogen tjeneste ved ikke at gøre det.

For det første vil din hankat rende rundt og strinte over hele huset – og det kan lugte helt forfærdeligt. Hunnerne kan faktisk gøre det samme og samtidig blive mere urene – og det er altså noget, som du vil kunne både se og mærke i dit hjem.

Det er også mere humant at lade din hunkat sterilisere, fordi de i højere grad bevarer deres gode humør og energi, eftersom de ikke absolut skal bruge alle kræfter på deres kønsdrift.

Er nogle møbler bedre end andre?

Som udgangspunkt er der ikke nogle møbler, som du bør fravælge, bare fordi du har kat. Men du skal også gøre det klart for dig selv, at du får sværere ved at holde et helt pletfrit hjem, når du har kat.

Lær i stedet din kat at holde sig fra de steder, hvor du ikke vil have den. Er din kat meget aktiv, kan du derfor lære den, at den skal holde sig væk fra sofaen eller vindueskarmen.

Undgå, at din kat ødelægger ting i hjemmet ved eksempelvis at smide et par tæpper på sofaen, som den gerne må ligge på. Vær dog også opmærksom på, at din kat gerne vil kradse klør. Hvis du gerne vil undgå kradsemærker på møbler og i tæpper, er det derfor helt essentielt, at din kat har et kradsetræ.

Kan din kat godt lide at ligge i vinduet og kigge ud? Så er det en god idé at lave plads til den der. På den måde undgår du, at katten kommer til at vælte ting.

Hvor sover katten?

Allerede før du har fået katten med hjem, bør du bestemme dig for, om den må være i soveværelset. Katte elsker at være der, hvor du er, og der er få steder, som er så lune og duftende af dig som din seng. Derfor vil katten elske at ligge i sengen sammen med dig.

Det er op til dig, hvad du vil. Nogle synes det er super hyggeligt at putte med katten, mens andre synes, det er uhygiejnisk og svinende. Men tag beslutningen på forhånd – for får din kat først lov at sove der, vil den efterfølgende konstant sidde og kradse på døren for at komme ind. Katten kan altså ikke forstå, at soveværelset pludselig er off limits.

Undgå, at din kat kradser i møblerne

Alle katte kradser, men du kan godt gøre dit for at undgå, at den kradser i møblerne:

  • Sørg for, at din kat har et ordentligt kradsetræ eller -bræt.
  • En kat er ikke kun til for din skyld og udover at være blød og sød, har den altså brug for at røre sig. Og som ejer af en indekat, er det dit ansvar at aktivere den med leg

Derudover er det altid en god idé, at give din kat nogle aktiviteter, som den selv kan opsøge, når den har lyst. Den kan være alt fra hjemmelavet legetøj til ting fra din lokale dyrehandel.